EMAP gecombineerd met online film perforatie

Uit Agrofoodwiki

Ga naar: navigatie, zoeken
Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: Het bestand lijkt niet aanwezig te zijn: /var/www/vhosts/agrofoodwiki.nl/httpdocs/images/1/18/Machine.png
Figuur 1 Ademhalingsmeter (links) en Laserperforatiesysteem (rechts)

EMAP staat voor Equilibrium Modified Atmosphere Packaging. Deze techniek wordt gebruikt om producten zoals groentes en fruit langer houdbaar te maken met behulp van een gewijzigde atmosfeer in de verpakking. Door de verpakking online te perforeren kan deze specifiek aangepast worden op de producteigenschappen.

Inhoud

Omschrijving

Figuur 2 Verschil tussen MAP en EMAP

EMAP is een uitbreiding op MAP (Modified Atmosphere Packaging). Bij MAP worden producten luchtdicht verpakt onder een gassamenstelling die afwijkt van de samenstelling van normale lucht. Door de ademhaling van verse producten verandert deze samenstelling echter in de tijd. EMAP is een techniek waarbij de lucht in de verpakking ook wordt aangepast, maar waar kleine perforaties in de folie zorgen voor een gecontroleerde luchtdoorlatendheid, waarmee de samenstelling in de verpakking over een langere tijd constant gehouden kan worden. De gasconditie in de verpakking wordt aangepast aan de ademhalingssnelheid van het product. De ademhalingssnelheid van een product kan gemeten worden met een ademhalingsmeter. Aan de hand van de ademhalingssnelheid kan bepaald worden hoeveel en hoe groot de perforaties in de verpakkingsfolie moeten worden. De perforaties in de folie worden gemaakt met een laser perforatie systeem (figuur 1).

Toepassingsgebied

EMAP wordt het meest gebruikt voor versgroentes en fruit, zowel gesneden als ongesneden. Ook kruiden kunnen goed verpakt worden met EMAP, zie (pag. 3) voor enkele voorbeelden.

Productkwaliteit

Bij normale MAP daalt het zuurstofgehalte na enige dagen en stijgt het koolstofdioxidegehalte (zie figuur 2). Bij EMAP blijft het gehalte aan O2 en CO2 binnen de optimale range. Als het product binnen deze optimale range blijft is de houdbaarheid van het product langer aangezien de ademhaling van het product wordt verlaagd en de ethyleen productie wordt verminderd. Dit zorgt weer voor een vertraging van bruinwording, zacht worden en het behoud van het verse karakter. Voor ieder product wordt een bepaalde gasconditie berekend afhankelijk van de ademhalingssnelheid. Er is dus niet één optimale conditie voor alle producten.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

Beschikbaarheid van apparatuur

Commerciële apparatuur voor EMAP inclusief laser perforatie wordt alleen op de markt gebracht door:

Kosten

Voor informatie over kosten kan contact opgenomen worden met Perfotec.

Externe links

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Ondersteund door
Hulpmiddelen