Electrospinning

Uit Agrofoodwiki

Ga naar: navigatie, zoeken

Electrospinning is een techniek die zijn oorsprong heeft in de medische en textiel industrie en wordt sinds 1 jaar onderzocht in het kader van food processing.

Inhoud

Omschrijving

De techniek maakt het mogelijk om hoge kwaliteits vezels te maken in een efficiente en op een extreem gecontrolleerde manier. Vezelvormige materialen in food producten geven structuur en textuur, wat essentieel is voor de overall organoleptische ervaring van een food product. De mogelijkheid om deze vezeleigenschappen te sturen, opent nieuwe wegen om food producten te maken of te modificeren.

Electrospinning.jpg

Toepassingsgebied

Mogelijke toepassingen van electrogesponnen vezels zijn bijvoorbeeld verdikkers en texturizers. Ingredienten die op dit moment al binnen TNO op basis van deze techniek worden verwerkt zijn bijvoorbeeld dextran en zeїne. Ook alternatieve eiwit bronnen zijn van grote interesse, mede door de mogelijkheid om dit soort prodcuten in te zetten als vleesvervangers.

Productkwaliteit

De grote variatie in procesparameters die het electrospinning proces bepalen, maakt het mogelijk om vezels te maken die varieren in diameter (nano- en micrometer range) en lengte terwijl ook complex vezel morphologieen mogelijk zijn waarbij bijvoorbeeld ingredienten in de vezel geencapsuleerd zijn. Ook kan de vezel uitspin richting en de fragment lengte gevarieerd worden.

Draden.jpg

Voor- en nadelen

Beschikbaarheid apparatuur

TNO heeft een pilot opstelling in Eindhoven

Kosten

Onderwerp van studie bij TNO

Externe links

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Ondersteund door
Hulpmiddelen