Eutectisch Koelsysteem

Uit Agrofoodwiki

Ga naar: navigatie, zoeken

Bij eutectisch koelen wordt gebruik gemaakt van platen of wanden met hierin een speciaal eutectisch materiaal. De platen kunnen als een soort batterij gezien worden voor koude opslag en maken het mogelijk een lange tijd zonder energie (stroom) toevoer te koelen bij een van te voren gedefinieerde temperatuur.

Inhoud

Omschrijving

Eutectische koelsystemen zijn passieve koelsystemen waarbij de koelende werking ontstaat door energie aan de omgeving te ontrekken, door een faseovergang van een vloeistof van vast naar vloeibaar te realiseren. De vloeistoffen die hiervoor gebruikt worden, aangeduid als eutectische vloeistoffen (binaire vloeistof), bevatten twee componenten, meestal aangeduid door α en β die het traject van vloeistof naar vast (en omgekeerd) bepalen (bij ‘langzame’ afkoeling of verwarming). Wanneer een twee componenten vloeistof smelt vinden de volgende fase overgangen plaats:

Afhankelijk van de temperatuur is in fase (2) of het α-component of het β-component nog in vaste vorm. Bij één specifieke verhouding tussen α en β vind er geen fase (2) plaats en gaat de vaste vorm direct over in een vloeistof vorm, dit noemt met de eutectische samenstelling van de vloeistof en de temperatuur waarbij dit gebeurd heet het eutectisch punt. Zie tevens onderstaande figuur:

Eutectisch.png

Toepassingsgebied

Eutectische koelsystemen vinden vooral hun toepassing in:

Eutectisch koelsysteem

Productkwaliteit

De productkwaliteit blijft zeer goed gewaarborgd, vanwege de constante lage temperatuur en hoge RV van de omgeving:

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

Kosten

Sterk afhankelijk van de toepassing en temperatuur bereik. Advies is om hiervoor een offerte aan te vragen bij de machine bouwers (bv PRS)

Externe Links

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Ondersteund door
Hulpmiddelen