Fagen

Uit Agrofoodwiki

Ga naar: navigatie, zoeken
Figuur 1. Opbouw van faag. Bron: www. anw.sitebouwer.com

Fagen of bacteriofagen zijn virussen die bacteriën kunnen infecteren. Fagen zijn tussen de 20 en 200 nm, ongeveer 100x kleiner dan een bacterie. Ze bestaan uit een eiwitmantel, DNA of RNA, een kraag, schede en hechtharen (zie figuur 1).

Figuur 2. Replicatiecyclus faag. Bron: www. anw.sitebouwer.com
Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: Het bestand lijkt niet aanwezig te zijn: /var/www/vhosts/agrofoodwiki.nl/httpdocs/images/4/40/Listex.png
Figuur 3. Kolonievormende eenheden L.monocytogenes op kaas over 21 dagen met en zonder LISTEX. Bron: MICREOS

Inhoud

Omschrijving

Fagen komen overal in onze omgeving voor en zijn onschadelijk voor mensen, dieren en planten. Ze komen onder andere voor in ons maag-darmkanaal. Fagen zijn zeer specifiek en zullen zich daarom richten op één soort bacterie. Fagen die gebruikt worden tegen pathogenen of bederforganismen hebben hierdoor geen invloed op bacteriën in het maag-darmkanaal en gewenste bacteriën in voeding. Fagen gebruiken bacteriën om zich te vermenigvuldigen(zie figuur 2). Als een faag een bacterie ontmoet, hecht deze zichzelf aan de celmembraan van de bacterie. Na deze aanhechting dringt de faag door de celmembraan van de bacterie heen injecteert de faag zijn DNA in de bacterie. De faag neemt de cel over en maakt de bacterie kapot doordat deze niet meer kan functioneren en repliceren. De faag dwingt de bacterie om de faag te kopiëren en zo nieuwe fagen te produceren. Deze replicatie van de faag verzwakt de celmembraan van de bacterie. De celmembraan zal uiteindelijk barsten doordat de faag zich blijft repliceren. Hierdoor komen de nieuwe fagen in de omgeving terecht.

Fagen kunnen worden ingedeeld in 2 soorten: lytische en lysogene fagen. Lytische fagen vermenigvuldigen zich explosief. Hierdoor barst de gastheerbacterie open. Lysogene fagen daarentegen integreren eerst in het genoom van de bacterie. Hierdoor delen ze mee bij elke bacterieceldeling.

Toepassing

Fagen kunnen worden gebruikt om voedingsmiddelen zoals vlees, kaas, vis, groente en fruit minder snel te laten bederven of om pathogenen zoals Listeria monocytogenes te inactiveren. Fagen zijn zeer specifiek dus ze richten zich bijvoorbeeld alleen op Listeria monocytogenes en niet op andere (gewenste) bacteriën.

Productkwaliteit

Het gebruik van fagen heeft geen invloed op de organoleptische eigenschappen van een product. In 2006 heeft EBI Food Safety een cultuur van natuurlijke fagen(LISTEX™ P100) op de markt gebracht dat gebruikt kan worden tegen Listeria monocytogenes. In figuur 3 is de hoeveelheid kolonie vormende eenheden (CFU) Listeria monocytogenes per cm2 kaas uitgezet tegen het aantal dagen. Het product dat behandeld is met fagen laat na 21 dagen 10 kolonie vormende eenheden per cm2 kaas zien terwijl het onbehandelde product bijna 108 aan kolonie vormende eenheden per cm2 kaas zit. Hieruit blijkt dus dat de behandeling van een product met fagen de groei van Listeria monocytogenes kan tegengaan. Er wordt momenteel gewerkt aan een product tegen Salmonella(SALMONELEX™)

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

Beschikbaarheid fagen

Kosten

Voor informatie over kosten kan contact opgenomen worden met MICREOS Food Safety

Externe link

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Ondersteund door
Hulpmiddelen