Jetting

Uit Agrofoodwiki

Ga naar: navigatie, zoeken

Jetting is het proces van maken van druppels uit een vloeistof. In de voedingsindustrie wordt deze technologie ook wel printen-drogen genoemd.

Inhoud

Omschrijving

Printen-drogen is een alternatief voor conventioneel sproeidrogen. Controle over druppelgeneratie en droogomstandigehden zijn hierbij key. Een vloeistof wordt ‘geprint’ tot druppels van een gewenste grootte en gedroogd tot monodispers poeder.

Printkop.jpg

Toepassingsgebied

De methode is geschikt voor diverse producten die normaal gesproeidroogd worden, van zuivel tot zetmeel. De temperatuur en duur van het droogproces is nauwkeuriger in te stellen. Dit levert potentieel veel energiebesparingen op. Het milde proces is ook geschikt voor gevoelige ingrediënten, zoals enzymen.

Productkwaliteit

In tegenstelling tot normaal sproeidrogen genereert de printing technologie monodisperse druppels, zonder dat er zogenaamde fines ontstaan. Ook wordt er geen lucht in het product ingesloten en zijn de druppels daardoor “massiever”. Afmetingen van de druppels: tussen 20 en 400 um diameter.

Poeders.jpg

Voor- en nadelen

Het printen drogen heeft een aantal voordelen t.o.v. conventioneel sproeidrogen:

Beschikbaarheid apparatuur

TNO heeft een pilot opstelling in Eindhoven, met een 500 nozzle print head met capaciteit van circa 100 L/h. De huidige printkoppen passen in principe in bestaande droogtorens.

Kosten

Onderwerp van studie bij TNO, lijkt zeker economisch interessant

Externe links

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Ondersteund door
Hulpmiddelen