Microwave koken

Uit Agrofoodwiki

Ga naar: navigatie, zoeken

Microwave is een vorm van elektromagnetische straling, net als licht, IR, radiogolven, enz., die warmte genereert in levensmiddelen en andere producten. De golflengte is zodanig dat primair water wordt verwarmd, dat deze straling sterk absorbeert.

Inhoud

Omschrijving

Microwave straling is bekend van de magnetron thuis, maar kan ook op industriële schaal worden toegepast. Daarbij moet gedacht worden aan bijvoorbeeld tunnelovens waarin Microwave elementen de straling opwekken, die de (waterhoudende) levensmiddelen snel opwarmen. Verwarming gebeurt niet via de buitenzijde, zoals bij andere verwarmingsmechanismen, maar het water in het product wordt verwarmd, beginnend bij de buitenste natte lagen en waarna de waarmete steeds verder naar binnen doordringt.

Toepassingsgebied

Microwave is geschikt voor snel opwarmen, koken, garen en/of steriliseren.

Productkwaliteit

Afhankelijk van het vermogen zal de verwarming snel gaan, en er is minder risico op dichtslaan van de korst. Ook zullen minder snel bruining en andere Maillard reacties optreden.

Voor- en nadelen

De metalen tunnel en de in- en uitvoer voorzieningen moeten zodanig stralingsdicht worden uitgevoerd, dat geen microwave straling het aanwezige personeel kan bereiken.

Beschikbaarheid apparatuur

Microwave units voor industrieel gebruik zijn beschikbaar met vermogens tot enige tientallen kW; hogere vermogens kunnen gerealiseerd worden door meerdere units aan te brengen.

Kosten

Varieert sterk met het benodigde vermogen en de applicatie.

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Ondersteund door
Hulpmiddelen