Microwave pasteurisatie

Uit Agrofoodwiki

Ga naar: navigatie, zoeken
150 kW – 915 MHz microwave tunnel Sairem

Bij microwave pasteurisatie wordt er gebruik gemaakt van elektromagnetische energie. Deze energie kan gebruikt worden om verpakte voedingsmiddelen homogeen te verhitten. Met deze technologie kan ieder deel van het verpakte product verwarmd worden met dezelfde opwarmsnelheid (volumetrische verhitting) in tegenstelling tot de meer gangbare pasteurisatieprocessen waar de warmte door thermische geleiding in het materiaal van de buitenkant naar de binnenkant gaat.

Inhoud

Omschrijving

2450 MHz microwave tunnel Sairem, hete lucht (120°C) - gebruikt voor koken van desserts in cupjes

Bij dit proces worden microgolven opgewekt en naar een metalen kast geleid. Hier blijven de microgolven weerkaatsen totdat ze door het product worden opgenomen. De microgolven zorgen voor beweging van de watermoleculen en dit leidt tot warmtegeneratie in het product. De micro-organismen worden afgedood door de warmte die ontstaat in het product. Industriële microwave pasteurisatie van voedingsmiddelen gebeurt meestal op 915 of 2450 MHz. De frequentie die gebruikt wordt bij microwave pasteurisatie heeft invloed op de indringdiepte in het product. Bij microwave pasteurisatie varieerde de indringdiepte van 1-3 cm afhankelijk van de frequentie; hoe lager de frequentie hoe dieper de indringdiepte. Naast frequentie heeft ook de producttemperatuur, het vet-, water- en zoutgehalte een effect of op indringdiepte. De samenstelling kan tevens effect hebben op de homogeniteit van de temperatuursverdeling in het product tijdens de behandeling. Dit is iets waar rekening mee gehouden dient te worden bij het inregelen van het proces (combinatie product/proces).

Toepassingsgebied

Microwave pasteurisatie kan toegepast worden op verpakte producten, zowel in batch systemen als in continue systemen. Voor verpakte producten geldt echter dat een continu systeem (500-2000 L/uur) het meest geschikt is omdat homogene verhitting in continue systemen beter gaat dan in batchsysteem. Ook niet verpakte producten kunnen microwave gepasteuriseerd worden. Vooral voor visceuze vloeistoffen is pasteurisatie met behulp van microwave zeer geschikt omdat andere systemen die gebruik maken van warmtewisselaars niet geschikt zijn voor visceuze producten aangezien de opwarmsnelheid daalt en er verstoppingen kunnen optreden. Ook producten met stukjes erin kunnen microwave gepasteuriseerd worden. Omdat de indringdiepte 1-3 cm is voor verpakte producten is deze methode van pasteuriseren alleen geschikt voor producten met een dikte tot 3 cm. Voor onverpakte producten kan een buis van maximaal 4 cm gebruikt worden. Mogelijke producten waarvoor microwave pasteurisatie interessant is zijn, soepen, sauzen, kant-en-klaarmaaltijden (zie bijvoorbeeld [1], [2], [3] en [4]).

Productkwaliteit

Aangezien met microwave pasteurisatie het product van binnenuit verwarmd wordt, wordt het product aanzienlijk sneller verwarmd dan met conventionele indirecte verwarmingsprocessen. Hierdoor loopt het product minder temperatuur-tijd schade op dan producten die met conventionele verwarmingsprocessen zijn behandeld. De kwaliteitswinst wordt vooral gezien in smaak, geur, kleur en textuur van het gepasteuriseerde product.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

Beschikbaarheid van apparatuur

Commerciële apparatuur wordt geleverd door:

Hiernaast kunnen testen uitgevoerd worden:

Kosten

Voor verpakte producten zijn de totale productiekosten per kg verpakt product voor microwave pasteurisatie € 0,05.

Externe links

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Ondersteund door
Hulpmiddelen