NMR spectroscopy / MRI

Uit Agrofoodwiki

Ga naar: navigatie, zoeken

NMR (nuclear magnetic resonance) spectroscopie wordt gebruikt voor structuuropheldering. Is een relatief ongevoelige techniek en daarom vooral toepasbaar voor hoofdbestanddelen (vocht, vet). Ook bruikbaar voor de bepaling van structuur en textuur van eindproducten (vooral van bakery products). Interessant is de mogelijkheid van imaging (MRI) waarbij verdelingen van bestanddelen in kaart kunnen worden gebracht, maar ook ongewenste deeltjes en glasovergangstemperatuur van met name gebakken producten.

Beschrijving van de technologie

NMR (Nuclear Magnetic Resonance) spectroscopie is gebaseerd op resonantie spectroscopie en wordt traditioneel gebruikt voor structuuropheldering. De theorie achter deze spectroscopische techniek wordt elders uitgebreid beschreven.1,12,13 De techniek is relatief ongevoelig en kan daarom alleen voor de analyse van hoofdbestanddelen in productmonsters worden toegepast (vocht, vet). Interessant is dat door middel van imaging gebaseerd op NMR, MRI (magnetic resonance imaging), de verdeling van vocht en vet in voedingsmiddelenproducten in kaart kan worden gebracht.

Toepassingsgebieden en beschikbaarheid

MRI/NMR is in staat om in voedingsmiddelenproducten de interactie tussen de vloeistoffase en de vaste fase in kaart te brengen. Deze interactie tussen vloeibare en vaste componenten in voedingsmiddelen wordt bepaald door het vochtgehalte, de samenstelling, deeltjesgrootte, structuur, temperatuur en fysieke toestand van het product. Daarom kan deze spectroscopische techniek worden gebruikt om diverse kwaliteitsaspecten van voedingsmiddelenproducten te analyseren. Omdat MRI in staat is om 2-D en 3-D afbeeldingen te vormen, kan deze techniek worden gebruikt om de interne structuur van voedingsmiddelen te bepalen. De procedure om een 3-D plaatje te verkrijgen is echter zeer gecompliceerd. De mogelijkheid om met MRI interne structuren van voedingsmiddelenproducten in beeld te kunnen brengen, geeft ook aan dat de techniek kan worden gebruikt voor zogenaamde ‘foreign body detection’; hieraan bestaat in de voedingsmiddelenindustrie een grote behoefte, vanwege de verstrekkende gevolgen van recalls. Tevens is gebleken dat MRI kan worden gebruikt om de verschillen tussen ontwikkelingsstadia (rijping) van groente en fruit in beeld te brengen.14 Ook de aanwezigheid van kneuzingen, beschadigingen, lege ruimten, zaden en pitten kan met MRI worden bepaald.15

Voor- en nadelen van NMR/MRI

NMR technieken zijn breed inzetbaar als analyse-tool in de voedingsmiddelen-industrie. De apparatuur is echter nog altijd erg kostbaar en gecompliceerd, evenals de benodigde software voor MRI.


Spelers: WUR (NL), IFR (UK)

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Ondersteund door
Hulpmiddelen