PATS

Uit Agrofoodwiki

Ga naar: navigatie, zoeken

PATS (Pressure Assisted Thermal Sterilisation) of HPP-sterilisatie (High Pressure Processing Sterilisatie) is een conserveringstechniek voor voedingsmiddelen die gebruik maakt van een combinatie van temperatuur en hoge druk.

Inhoud

Omschrijving

Figuur 1 Proces flow van PATS/HPP sterilisatie

Bij conservering met hoge druk wordt het product door de druk die ontstaat verwarmd door adiabatische verhitting (3-5 °C per 100 MPa). Bij PATS of HPP-sterilisatie wordt deze adiabatische temperatuurstijging maximaal benut. Producten worden snel en uniform verhit tot sterilisatietemperatuur.

Het product wordt afgevuld en vervolgens geseald (figuur 1). Hierna word het product voorverwarmd (70-80 °C)door bijvoorbeeld een continue pasteur of door gebruik te maken van volumetrische warmte. Volumetrische warmte zal tot een betere kwaliteit van het product leiden doordat de verwarming sneller gaat. Na het voorverwarmen komt het product in een voorverwarmd drukvat. In het drukvat kan een druk tussen de 600 en 800 MPa worden bereikt. Het product wordt ongeveer 3 minuten onder hoge druk gehouden. De temperatuur loopt nu op tot 95-115°C. Er gaat echter een deel van de adiabatische temperatuur verloren. Dit komt doordat het drukvat kouder (≈70 °C) is dan het product dat tussen de 95 en 115 °C is. Hierdoor kan er nog geen garantie worden gegeven dat het sterilisatieproces volledig goed verloopt. Zodra de druk van het product wordt gehaald daalt de temperatuur weer naar de begintemperatuur. Na de hoge druk behandeling wordt het product gekoeld.

Toepassingsgebied

Bij PATS of HPP-sterilisatie is een batch proces waarbij het volledig verpakte product wordt behandeld. De toegevoegde waarde ligt voornamelijk bij producten zoals kant- en klaar maaltijden, dikke sauzen en soepen.

Productkwaliteit

Figuur 2 Effect van conserveringsmethodes op de aromacomponenten in verse basilicum

Conservering van een product met PATS/HPP-sterilisatie heeft invloed op de aanwezigheid van micro-organismen, enzymen, smaak, textuur en het vitaminegehalte.

Voor- en nadelen

Voordelen:

Nadelen:

Beschikbaarheid van apparatuur

PATS systemen zijn commercieel nog niet verkrijgbaar. De volgende leveranciers zijn bezig met de ontwikkeling:

Kosten

Op dit moment zijn er nog geen commerciële machine op de markt. Hierdoor is een prijsbepaling erg lastig. De totale investering van de HPP-unit en de voorverwarmen worden geschat op € 1.400.000. De totale running kosten worden schat op 0.15 €/kg.

Externe links

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Ondersteund door
Hulpmiddelen