Radiofrequente pasteurisatie

Uit Agrofoodwiki

Ga naar: navigatie, zoeken

Radiofrequentie pasteurisatie is een vorm van elektromagnetische energie die gebruikt kan worden om verpakte voedingsmiddelen homogeen te verhitten. Met deze technologie kan ieder deel van het verpakte product verwarmd worden met dezelfde opwarmsnelheid.

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: Het bestand lijkt niet aanwezig te zijn: /var/www/vhosts/agrofoodwiki.nl/httpdocs/images/4/48/RFtunnel.png
50 ohm,27.12 MHz RF tunnel Sairem

Inhoud

Omschrijving

Bij radiofrequente pasteurisatie worden de ionen in het product in beweging gebracht. Het bewegen van de ionen lijdt tot de beweging van watermoleculen die op hun beurt weer zorgen voor warmteproductie. Het product wordt tussen een elektrode en de "aarde" geplaatst. De energie verplaatst zich dan via lucht en verpakkingsmateriaal door het product en verwarmt het product dan van binnenuit. Radiofrequente pasteurisatie kan ook onder water gebeuren; het gebruik van gedemineraliseerd water versneld de opwarmsnelheid. Bij radiofrequente pasteurisatie wordt er gebruikt gemaakt van elektromagnetische straling met frequenties van 13.56 MHz, 27.12 MHz en 40.68 MHz. De frequentie heeft invloed op de indringdiepte in het product; hoe lager de radiofrequentie hoe groter de golflengte hoe dieper de indringdiepte. Radiofrequentie pasteurisatie heeft een indringdiepte van ongeveer 10 cm. Micro-organismen en enzymen worden afgedood door verhitting.

Toepassingsgebied

Radiofrequente pasteurisatie wordt in de voedingsindustrie voornamelijk gebruikt voor het drogen of ontdooien van producten of voor het afbakken van bakkerijproducten. Ook kan deze techniek gebruikt worden voor de pasteurisatie van fruit, verpakte voedingsmiddelen en vloeibare voedingsmiddelen. Deze manier van pasteuriseren kan gebruikt worden voor zowel batchproducties als continue systemen en zowel voor onverpakte als verpakte producten. Hoewel radiofrequente pasteurisatie voor zowel batch als continue systemen toegepast kan worden is het continue systeem het meest geschikt. De reden hiervoor is dat het in continue systemen makkelijker is een homogene verhitting te veroorzaken dan in batch systemen.

Productkwaliteit

Tijdens radiofrequente pasteurisatie wordt het product verhit. Hierdoor is de kwaliteit van het product te vergelijken met conventionele opwarmtechnieken.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

Beschikbaarheid van apparatuur

Kosten

De kosten van een generator zijn ongeveer €1000 per kW. De totale runningkosten: €0.05 per kg.

Pilot faciliteiten

Externe links

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Ondersteund door
Hulpmiddelen