Shaka

Uit Agrofoodwiki

Ga naar: navigatie, zoeken

Er kunnen verschillende technieken gebruikt worden om verpakte voedingsmiddelen te verwarmen zoals het gebruikt van een autoclaaf of stoomcabines Het verpakte voedingsmiddel wordt in een vat geplaatst en het omliggende medium wordt verwarmd tot pasteurisatie- en sterilisatietemperatuur. Hierdoor wordt het product van buiten naar binnen verwarmd.

Inhoud

Omschrijving

Figuur 1 Schematisch overzicht van Shaka
Figuur 2 Verwarmingstijd voor verschillende RPM

Shaka® is één van de processen om verpakte voedingsmiddelen te verwarmen. Het verpakte product wordt in een autoclaaf geplaatst dat met een krachtige, horizontale beweging wordt geschud (figuur 1). Door deze schudbeweging kan de warmte sneller door het product worden verdeeld. Hierdoor kan de verhittingstijd met een factor 10 worden verlaagd (figuur 2).

Toepassingsgebied

Shaka® kan het best gebruikt worden voor dunne, vloeibare producten zoals dunne soepen, sappen en groente in water die door conductie of convectie verwarmd worden.

Productkwaliteit

Bechamel.png

In bijgaand zijn 2 samples van bechamelsaus te zien. Het linker product is behandeld met roterende autoclaaf en de rechter sample met Shaka. Hierin zie je dat de kleur van de rechter sample beter is dan die van de linker sample.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

Beschikbaarheid van apparatuur

Er zijn commerciële Shaka-systemen op de markt verkrijgbaar. Deze worden, voor zover bekend, geproduceerd door Allpax Products Inc. (USA) en Steriflow SAS (Frankrijk)

Hiernaast bestaat de mogelijkheid pilot testen uit te voeren bij bovenstaande bedrijven en staat een Shaka® proces pilot plant bij Campden BRI (GB).

Kosten

Kosten zijn afhankelijk van het te behandelen product.

Externe links

Shaka process®

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Ondersteund door
Hulpmiddelen